lördag 31 augusti 2013

Äppel Päppel

Bild från Wikipedia


 
Hösten är här, imorron är det redan september! Vart tog augusti vägen tro? Nu är jag ju en person som tycker om den här årstiden, faktiskt det mesta med hösten, utom möjligen mörkret! Det där blir värre med åren, förut gjorde det mig inget alls att det blev mörkare, men nu ser jag ju inte! Det försvårar pysslande på kvällstid, inte bra;) Nu har jag kommit igång med att virka mormorsrutor, men inte en enda ruta blir lika i storlek med nån annan... Kan nog inte skylla på mörkret och dålig syn tyvärr:)
För övrigt denna helg står jag på loppis på söndag. Och kanske bakas det en äppelpaj i helgen?
Det ska va gött å leva!

torsdag 29 augusti 2013

Lådor från loppis

 I somras under en biltur på landet kom vi till en riktigt skrotig loppis som hade öppet för sista dagen. Hyllorna gapade tomma, men det fanns några lådor kvar. De var fulla med skrot, spik och skruvar och var riktigt rejält skitiga! Men lådor går att tömma, och de går att skura rena med vatten och såpa:)

 Här är de faktiskt inte rena än, men fina ändå! Tre i trä och en i plåt, totalsumman var under 150 kr:)

Bild från Pinterest
Titta så fint man kan göra med lådor, den trappan är ju så snygg! Men då får jag samla på mig lite till, och lite större lådor dessutom!


tisdag 27 augusti 2013

Grönt är skönt

 Äntligen kom jag fram till rätt grön nyans på målarfärgen, det är banne mig inte lätt det;)
Har ett kuddfodral med den här gröna tonen. Tycker nyansen är så behaglig så kuddfodralet åkte med till färghandlaren! Han höll en apparat över tyget och kom fram till närmast möjliga NCS-nr i kuddfodralets kulör. Och så valde jag en annan! Jo faktiskt, för jag tyckte hans val av kulör var för ljust:)

 Hm, här målas spegelramar och fingrar:)


 Jag är mycket nöjd, för den här spegeln var i trist furu förut.
Det är snyggt att hänga saker på väggarna i grupp, istället för utspritt. Den här väggen där TVn står är väldigt svår att fota, men ni ser hur jag menar hoppas jag! Spegelglas fattas ännu till den tvådelade ramen. Nu funderar jag på att måla köksbordet i den här nyansen också. Måla, måla, måla:)

söndag 25 augusti 2013

Bakom fasaden

 I Bloggvärlden kan man lätt tro att alla hem alltid är så stylade och välstädade. Så är icke fallet i mitt hem;) Alltid står något/några fynd och väntar på ommålning eller vidare transport! Jag är som en  mullvad, lämnar små "högar" omkring mig vart jag än far fram:)) Så här ser det ut i ett hörn av vardagsrummet just nu, inget jag har jättelust att ta tag i om man säger så...suck!


För att inte avskräcka er totalt måste jag ju visa något vackert också! En avbruten pelargonblomma och mina första luktärter för i år, samsas i en liten pressglasvas på skrivbordet i matrumsdelen. Hittills har luktärten inte direkt svämmat över av blommor, men det kanske kommer fler! Ha nu en riktigt härlig söndag, så ses vi på tisdag igen!

torsdag 22 augusti 2013

Badrumsnostalgi

 Mitt badrum är en rent:) sorglig historia! Plastmattor på golv och väggar i en solkig aprikosgul nyans, helt á la det sena 1980-talets mode. Med andra ord inte renoverat på snart 25 år...och det märks! Det är inte lätt att inreda ett sånt badrum i lantligt charmig stil kan man säga. Skam den som ger sig, det blir till att ta till alla medel som bjuds:)

 I många år letade jag efter en tvättfatsställning (heter det så?) innan jag för några år sedan av en slump nämnde det för någon som visade sig vara föreståndare på en Kupan-butik och just ställt fram en sådan i butiken. Butiken var gudskelov stängd till nästa dag, så hon kunde reservera ställningen till mig! Minns klart och tydligt att den kostade 140 kr:)
 Jag har ställt dit tvättfat, tvättkanna och potta plus lite detaljer som passar till tvätt och hygien.
Där ligger klädnypor, rotborstar, krustång för örngott mm. En fin gammal tvättpåse hänger på kanten.
Toarullarna förvarar jag i en träbytta märkt med Kronan, där fanns förut en glasflaska för svagdricka.
Nöjd så länge, en gammal tvättmaskin ska ut och ett skåp ska in längre fram, på sikt, nån gång;)

tisdag 20 augusti 2013

Mårbackapelargon

 



 Pelargoner har lite tantvarning har jag hört, men det bryr jag mig inte alls om! Då är jag väl en tant då:)Klart man ska ha en Mårbackapelargon om man som jag bor i Värmland! Jag har inte precis gröna fingrar, men den här har blommat hela sommaren. Fortfarande lika fin!

Vacker rosa färg på den här! Synd att jag inte har nån bra förvaringsplats för den i vinter. Prövade med andra pelargoner i mitt källarförråd förra vintern, men på våren var de stendöda! Där finns inget ljus alls och det behövs har jag hört. Gör ändå ett försök i vinter, måste ju ändå pröva och inte bara ge upp;)

söndag 18 augusti 2013

Blixt från (klar)blå himmel

 När man som jag har ett stort intresse och samlar på alla möjliga (och för all del omöjliga) saker så vet man att ibland får man leta år efter år efter en viss sak, men att det även ibland dyker upp nåt man inte ens visste att man ville ha förrän man ser det!

En blå träsoffa var absolut inget jag letade efter! Trodde jag alltså...;) Jag som inte har något blått i mitt hem har hastigt som en blixt från (klar)blå himmel fått en klarblå träsoffa i köket! Hur fasen gick det här till tänker jag nu, jag har ju grönt här hemma?!
Vad kan jag annat säga än att när passionen slår till så drabbar den hjärtat, och kopplar bort förnuftet;) Så vad ska en stackars kvinna göra när det står en gammal, vacker, träpluggad möbel i den mest underbara blå linoljemålade ton som tänkas kan framför henne? Till priset av 345 riksdaler? Inget annat än kapitulera, ge upp och erkänna sig besegrad:)


 Så nu står träsoffan här i mitt  kombinerade kök/matrum/vardagsrum (öppen planlösning) och är så underbart vacker! Den passar inte alls ihop med mina mossgröna möbler och detaljer, men det struntar den totalt i, denna "gamla dam"!

Stolen ni ser är en historia i sig, den tar jag en annan dag! Den hör istället till kategorin "saker-jag-letat-efter- i-åratal-men-aldrig-trodde-jag-skulle-finna".


Precis som det fina arkivskåpet som jag skrivit om förut.  Det väntade jag på i säkert 15 år innan det dök upp! Får ibland kommentarer om att jag har sån tur och att jag alltid hittar sådana fynd. Det stämmer såklart till viss del, men mycket tid och "möda" ligger bakom det mesta som pryder mitt hem. Jag vill ha ett föränderligt hem så de köksstolar jag har idag hade jag inte i början på veckan till exempel;) En hel del av det som kommer inom mina dörrar finns här en tid innan de försvinner till någon annan. Annat kommer jag troligen aldrig göra mig av med. Jobbigt tycker en del, kul tycker jag! Dessutom återvinning på högsta nivå;)

torsdag 15 augusti 2013

Hösttermin

Nu kryper hösten allt närmare, och det är dags att mysa till det! Jag är en sann höstälskare, det är nåt med känslan av nystart jag tycker om med hösten. Det sitter i sen mina egna skolår och min tid som lärare, att nu startar vi upp ett nytt år. Känner faktiskt så mer nu än vid nyår. Nu är jag varken elev eller lärare längre, men känslan sitter kvar. Men förutom alla nya projekt som startas upp så är det även dags att ta fram stearinljusen och plädarna igen! Mormorsfiltarna är från sommarens loppisturer. Jag har även en påbörjad mormorspläd, men det är ett livsprojekt tror jag eftersom jag inte virkat en ruta sedan i vintras! Får skärpa mig där och göra nystart även med virkningen;)

tisdag 13 augusti 2013

Stylad balkong

 Balkongen har varit en härlig plats att vara på denna varma sommar! Här är både sol och skugga samtidigt, så man kan välja den del av balkongen som passar för tillfället. Jag hade en gammal sliten trädgårdssoffa här förut, men den tog jag bort häromdagen. Den tog bara onödigt stor plats, och inte var den säker att sitta på heller i sitt förfall:)

 Det blev en liten ommöblering, eller snarare en total ommöblering;) Till mina grannars "glädje" gjorde jag det klockan elva på kvällen... Det är då min kreativa nivå är som högst och alla idéer sprudlar!
Nåväl, inga klagomål inkom så det gick nog bra:)

 Jag plockade fram en av mina gamla stegar ur förrådet. Nu får den agera hylla på balkongen ett tag!

 Det rejält patinerade bockbordet fick en mer central plats. Jag älskar det bordet! Först var det utebord vid stugan, sedan var det TV-bord i mitt vardagsrum och nu är det balkongbord! Under bordet står några av mina gamla vattenkannor i zink på parad. Ställde dit klaffstolar också så att det är smidigare när man vill äta eller fika utomhus. Än har vi väl några fina dagar på oss får vi hoppas?

 Stegen köpte jag för 100 kr för kanske fem år sedan. Det var en fynd som heter duga! Den stod i en antikaffärs lager, men var inte stadig nog att klättra på. Men inte fasen behöver jag klättra inte;)

Under denna prunkande växtlighet finns en zinkbalja. Här odlar jag persilja, gräslök, rosmarin och så den där grå växten som jag glömt vad den heter. Men vacker med sin grågröna färg mot zinkbaljan, det är den! Inte ätbar dock;) För övrigt kan jag väl inte påstå att jag skördat så mycket, men det är fint att ha ändå på nåt sätt. En illusion av trädgård!

söndag 11 augusti 2013

Mannen med stil

 Här har vi en man med såväl skarpa drag som blick;) Han förskönade skyltfönstret till antikaffären Old Touch på Upplandsgatan (ta T-bana till Odenplan). De har det mesta man kan tänka sig i klädväg, textilier, smycken och annat! Denna gång fick jag nöja mig med att titta i skyltfönstret för det var stängt. Synd för här kan man faktiskt hitta föremål till hyfsade priser.

Här ser ni ett överfullt skyltfönster och lika överfull är butiken. Ska du hit så se till att ha tid på dig!
Förresten så finns det massor av antikaffärer på Upplandsgatan, så ta alla när du ändå är här:)

En butik till på Upplandsgatan som jag gärna besöker är Evensen Antik, som ofta finns med i olika inredningsartiklar med finfina saker. Fransk lantstil/svensk allmoge, men rejält dyrt!

fredag 9 augusti 2013

En get med sin lilla geting

Callian Antik
På Renstiernas gata på Söder ligger sedan en tid butiken In the mood. Mycket fint där, oj oj oj:)
Det är kvinnan bakom fd Årstiden som öppnat ny butik. I källaren ligger Callian Antik som har enormt mycket fina saker i fransk lantstil!


Den här söta gamla skolplanschen köpte jag där för en billig peng. Kanterna var söndertrasade, så jag har skurit rent med skalpell och gjort nya hål för snöret!När min systerson var liten kallade han getternas ungar för getingar i stället för killingar, ganska logiskt eller hur? Därav dagens rubrik:)
Emaljhängaren och bakformarna har jag ropat in på Tradera för många år sedan.
 
Vackra gamla provdockor från Frankrike. Ja tack:)

PS. Min länkning till Tradera funkar tydligen inte!
Istället gå in på www.tradera.com och sök på "retro gardiner", säljare "Dosanz" och så kan ni sedan söka på "säljarens alla annonser". Jag har mycket fint till salu ute på Tradera nu och en tid framåt!

onsdag 7 augusti 2013

En loppis, flera loppisar å så Tradera

Jag tycker om tanken att när jag handlar på loppis går en del av pengarna vidare till välgörenhet.
Därför försöker jag gynna ställen som Erikshjälpen, Myrorna och Stockholms Stadsmission. 
Det här underbara örngottet från det militära hittade jag på Stadsmissionen på Kungsholmen. Örngottet är i linne och verkar helt oanvänt. Fiiint! It`s a keeper:)
 
 

 Att det menats för det militära ser jag på märkningen med tre kronor. Visst är det snyggt?




Ni förstår ju att så mycket fint som jag hittar på loppis så kan jag ju inte behålla allt själv, det vore ju väldigt ego;)) Så då säljer jag på Tradera när lusten faller på! Just nu har jag en del retro och 1970-tal ute på auktion.
Klicka in dig på länken och kolla in alla mina auktioner!
http://www.tradera.com/retro-gardiner-tva-gardinlangder-akta-1970tal_301984_187784403

söndag 4 augusti 2013

En Pärla på Söder

Bakom denna halvvägg finns kolatillverkningen!

Pärlans Konfektyr Stockholm ligger på Nytorgsgatan 38 på Söder. Det är ett litet mysigt fik och butik med kolatillverkning i samma lokal att beskåda medan man fikar. Kolor från Pärlans Konfektyr är enligt deras eget visitkort "ett delikat hantverk gjort på ekologisk grädde, smör av bästa klass och prima socker kokade i kopparkastrull". Finns många olika smaker att köpa med sig hem! Min favvo är dock alldeles vanlig vaniljkola:)
Titta in på www.parlanskonfektyr.se för mer info.

 Egen bok har de gett ut minsann!
 
Miljön är helt underbar, med sin inredning från 1940-talet med soffgrupp i grön sammet. Personalen är tidsenligt klädd i fina klänningar och med håret i retrofrisyrer. Ur högtalarna strömmar musik från "tiden", dvs 1930-1950-talet. Så himla mysigt för en nostalgiker som jag!
Jag som inte dricker kaffe kan verkligen rekommendera att dricka en kopp te där. Deras Earl Grey är bland det godaste jag druckit. Så är det trevligt att få en egen liten kanna också! En kola därtill är ju ett självklart val:) Boken ni ser på bilden innehåller berättelser om företaget, tjejerna bakom, en del retrotips och massor av recept på kola och kakor. Jättefin bok! De säljer även tillbehör om man vill tillverka sin egen kola hemma.
 
 


Pärlans Konfektyr Stockholm
Så var det dags att lämna Pärlans för denna gång, men jag återkommer alltid vid mina besök i stan!

torsdag 1 augusti 2013

I en skattkammare

Fyra fina lådor i exakt rätt färgton:)
På  Söder i Stockholm kryllar det av antikaffärer och secondhandbutiker! Man kan knappt gå på en gata i SoFo utan att stöta på nåt fint. Där är det lite mer inriktat på den unga trendiga kunden som gillar retro. Även klädbutiker, frisörer,fik och matställen är retroinspirerade, och inte mig emot:)


 En av antikaffärerna är Södra Skattkammaren på Bondegatan 44, www.antikhandel.nu
De har mycket retro, design, 60-tal, möbler, lampor och industristil i sitt sortiment. När jag var där såldes två teakskåp i rask takt:)
Själv fick jag syn på de fina petrolblå lådorna när de plockades upp ur en kartong, och dom högg jag direkt! En mer exakt matchande färg till kommoden hemma i mitt sovrum hittar jag inte tänkte jag. Och visst blev det lite bra?

 Lådor kan man nämligen inte få för många av anser jag, för de kan ju fyllas med "bra-att-ha-saker";)
Överkastet från 50-talet köpte jag igår på min lokala loppis! Nu ligger det nytvättat och somrigt blommigt på min säng.

Överkastet stämmer exakt till min 160 cm breda säng (IKEAs äldre sängstomme, typen gammaldags järnsäng). Förr var ju sängarna 80 cm breda och en dubbelsäng således 160 cm. Ni kommer knappt tro mig , men överkastet kostade bara 47 kr!! Det kostade 95 kr ordinarie pris och så var det 50% på det. Man har allt turen på sin sida ibland:)