söndag 29 september 2013

Sött eller kitsch?

 Fortsätter med kategorin samlingar, och inser att jag nu även samlar på porslinsrådjur:) Hade bara den lille till vänster, men hittade även mor och syskon häromdagen!

 Sött eller kitsch, det är frågan det? Jag röstar på sött!
Nu ska jag ta en skön höstpromenad och sen väntar middag hos föräldrarna:) Ha en bra söndag!

torsdag 26 september 2013

Romantik i sovrummet

 Det tog sin tid, men nu äntligen har jag hittat ett överkast som känns helt rätt i mitt sovrum:) Tur att jag handlar på loppis, annars hade det blivit kostsamt med alla byten av överkast! Naturligtvis är även det här köpt på loppis, och det till den nätta summan av 150 kr. Tjock bra kvalité, vackert quiltat, sött rosenmotiv i lila och så med två kuddfodral till.

 Har ju en stor samlarpassion för äldre kuddar med broderi, sk Petite Point. Kuddarna förhöjer den romantiska känslan ett snäpp till!

Den här vackra stolen bytte jag till mig av en god vän mot en av mina pallar som hon suktat efter länge! En win-win situation med andra ord! Bra med kompisar med samma smak:)

tisdag 24 september 2013

Fönster mot världen

 Alldeles nytagna bilder på en av fönsterbrädorna i ett av fönstren mot gatan. Har varma toner av mossgrönt, rost och ockragult i vardagsrummet året om, men just nu på hösten känns det extra mysigt.

 Bokhögen är "fusk" och är egentligen låda för  t ex TV-dosan. Jag har knutit snöre om istället och har en ljuslykta ovanpå. För övrigt är sakerna på fönsterbrädan en kompott av nytt och gammalt!

Tror ljusstakarna kommer från "Who Found Otto".
De är jättesnygga tycker jag! Tillverkade av gamla stolsben:) Skulle gärna ha ett par stycken till minst!

söndag 22 september 2013

Vi flytt int!

Fågel från loppis, jordglob från Indiska, sifon från en vän,
två franska bröllopskupor från 1800-talet köpta på auktion och lampa från IKEA!
 Nu när alla flyttfåglar börjar ge sig iväg mot sydligare breddgrader är jag glad att ha mina porslinsfåglar kvar som säger "vi flytt int!" Men nog blir jag lite misstänksam, titta på bilden så ser ni hur han kollat in Afrika på jordgloben... Han är lurig, den där;)

 Bakom fågeln ser ni mitt senaste fynd. Från idag faktiskt! Har en vän som har mycket fina saker och ibland leker vi "Ska vi byta grejer med varann?" Jag byter en vägghylla mot en sifon, sa jag idag:)


Den här söta lilla krabaten har sitt bo ovanpå några gamla böcker på en hylla i vardagsrummet. Han stannar också kvar i goa stugvärmen i vinter!

torsdag 19 september 2013

Kastanjer


 Kastanjeträdet är mitt absoluta favoritträd! Min första lägenhet hade en stor kastanj utanför, och jag förknippar kastanjen med den oerhörda lycka det var att få en egen lägenhet centralt i stan.

Nära mitt hus låg kanalen , där fanns en hel allé av stora kastanjeträd. Det blev min "egen" plats där jag sparkade i lövhögarna och plockade vackra vaxblanka kastanjer om hösten. Jag hade alltid en kastanj, den finaste jag kunde hitta, i min ficka hela vintern som en lyckoamulett:)
 
Så självklart plockar jag nu in det finaste hösten har att erbjuda! Det blev ett litet stilleben som jag skulle måla av om jag bara kunde. Och tänk till våren sen... Då börjar allt om igen med enorma svällande knoppar, vackra vita blommor som ser ut som ljuspelare och stora blad i skirt vårgrön nyans. För att snart övergå i enorma blad i mörkare grönt och sedan vidare till gulnande blad och taggiga kastanjebon. Så trillar de ner, spricker upp och visar oss sin hemlighet. Kastanjer i skiftande varma färgtoner som återigen ligger på marken för oss att plocka! Livets cirkel!

tisdag 17 september 2013

Baka baka äppelkaka

 Det händer inte ofta, men ibland så smäller det till och baklusten infinner sig! Då är det ju extra roligt om man har fina burkar och redskap, eller hur? Mjöl, havregryn och bakpulver förvarar jag i fina plåtburkar, en mjölströare och ett decilitermått i zink är praktiskt och så sockret i en fin glasburk med fransk text:)

 Det får bli en äppelkaka eller äppelpaj tror jag alldeles bestämt!

Trädgård har jag ju ingen, så egna äpplen har jag inte tyvärr. De här äpplena är köpta i matbutiken och inte ens svenska. Inte klokt att man inte ska kunna hitta svenska äpplen i matbutiken nu utan enbart importerade! Vad tusan beror det på?!

 Ser ni mjölströarens fina stjärnmönster uppepå? Visst var det vackrare vardagsredskap förr? Mjölströare behövs såklart för att slippa klumpar av mjöl i smeten. Ett måste i ett välordnat hem;)


Bild Pinterest.
Få se om jag får till en sån här vacker skapelse!
Wish me luck med gallret isåfall:)

söndag 15 september 2013

På min systers balkong

 
 

Mysig inglasad balkong som blir som ett extrarum!
 Min storasyster och jag har egentligen väldigt lika smak när det gäller inredning, äldre hus och antika saker. Det som skiljer oss åt är nog att hon har en smak mer åt "Toscana/Provence" och "1950-tal", medan jag är mer åt "Brocante/Bohem" och lite "1970-tal". Häromdagen när vi fikade på hennes mysiga balkong tog jag några foton som jag gärna vill dela med mig av!
 
Visst är det fint? Här satt jag och hade det bra! I stort sett all inredning på balkongen är köpt på loppisar, antikaffärer och auktioner. Ofta i mitt sällskap:)

Hon är duktig på färger och styling, söstra mi!
Ett nytt färgtema råder på balkongen varje år.
 
Många roliga detaljer att titta på, det gillar jag skarpt som ni väl vet vid det här laget.
Minimalist = trist;))

torsdag 12 september 2013

Solkatt i silverskatt

 Min matplatsdel i köket flödar i sol denna morron, så då gäller det att passa på att fota! Solen skiner in på mina föremål i nysilver som står på matbordet. Riktigt krusidulligt, och rokoko-romantiskt har jag det på matbordet just nu!

 Fatet hittade jag nyss på loppis för 15 kr, det var väl billigt? Tycker mönstret är så fantastiskt vackert!

 Plockade in en liten kvist av snöbär att dekorera fatet med! Så har jag en ljuslykta i fattigmanssilver på fatet också.

Ljusstakarna passar fint till, de hade jag sedan förut. Blomman i bakgrunden är en sån där "klöverblomma" som drar ihop sina blad till kvällen. Vet inte om den heter klöverblomma? På latin heter den i alla fall Oxalis Regnell, köpt på den lokala ICA-butiken. De har ofta finfina blommor på ICA tycker jag:)

tisdag 10 september 2013

Te och en god bok

Bild Pinterest
 Varit på resande fot idag! En härlig utflykt i Bergslagen, i en natur med en tydlig ton av höst. Nu är jag sugen på att koppla av i min läsfåtölj med bra böcker och en kopp te med tända ljus överallt i rummet omkring mig. Klyschigt kanske, men det är ju mysigt:)


lördag 7 september 2013

Första, andra, tredje...såld!

 Minsann har inte bloggerskan fyndat igen;)? Ett stycke vacker allmogemöbel!

 Även denna i den där lavendelblå tonen som tycks söka upp mig just nu! Ni minns väl träsoffan och det faktum att jag inte "gillar" blått?

Men vem kan motstå en gammal, gammal handdukshängare i originalfärg? Som inte gick på mer än 205 kr med auktionsfirmas provision? Inte jag i alla fall:) Fin lördag på er alla!

torsdag 5 september 2013

Välkommen in på nr 21

 Mitt hus har nummer 21, och i somras hittade jag så fina siffror i mässing på en loppis. Det är sådana siffror som sitter i kyrkan och visar psalmnumren, ni vet! Siffrorna satte jag på den gamla dörren som står som prydnad i hallen, bakom trädgårdsoffan.


Det är svårt att fota hallen för att den är så mörk, och kristallkronans prismor skickar ut strålar i rummet.
Ja, så ser det ut just nu! Inredningen varierar med årstiden, så snart kommer lite "höstigare" saker fram:)

tisdag 3 september 2013

Milda Madonnor

 Trots att den vita "shabby chic-stilen" väl sjunger på sista versen även i mitt hem, så kommer jag nog alltid ha kvar mina vackra madonnor. De är rofyllda, ofta målade i milda pastellfärger, och ger ett lugn när man ser på dem. Just de här två har jag i sovrummet.

Jag tycker mycket om det sakrala, men kan inte säga att jag är särskilt religiös. Det har en del besökare  trott när de sett mina madonnor, radband och bibliska tavelmotiv;) Men vackert, rofyllt och harmoniskt tycker jag att det är.
Apropå att shabby chic verkat hamna ute i kylan, så är det ju ingen hejd på alla färgsprakande "Pippi Långstrump-hem" i tidningarna nu! Skulle vara kul med en blandning, varför måste det ena vara mer rätt än det andra? Lite trist blir det allt! Fram för mer mångfald och personlighet i våra hem!