tisdag 31 december 2013

Nyår

Bild från nätet
Då är det nyårsafton då! På den här bloggen visas inga nyårsdukningar, glittriga klänningar eller andra festförberedelser till ikväll. Av den simpla anledningen att jag firar nyår helt själv med en bok. Inte alla har en stor umgängeskrets att partaja med en sån här kväll. Dystert? Ja, kanske det. Men verklighet för många fler än för mig!
Gott Nytt År!

måndag 30 december 2013

Det är en ros utsprungen

 Jag härmade, förlåt "inspirerades" av Ernst i årets julprogram att göra ett arrangemang i en gammal antik bakform!
Eftersom jag inte hade oasis fick det bli en variant med torkade rosor i stället för färska.
Mossa, rosor, lärkkvistar med kottar, glasmanschett och ljus så var man i hamn;)
Dessutom håller det så länge man har lust att ha det kvar. Vackert på bordet till nyår!

söndag 29 december 2013

Ljus i vårt hus

 Visst är det en trist tid nu, i alla fall vad gäller inredning? Mellandagar, mellantid;) Fortfarande så mörka dagar att jag kände inspiration att titta runt på nätet efter snygga lampor!
Den fina bordslampan i rå industristil heter "Plumber", design Tess Palm, kommer från Globen Lighting och kostar ca 1500 kr. På auktionssajten Lauritz.com såldes en sådan här för 700 kr i juli, så det kan ju vara ett tips att kolla nätauktioner!

I mer romantisk vintagestil är hänglampan i glas med tvinnad textilsladd. Den kommer från danska Hubsch och kostar 697 kr. Finns på solheminredning.se om nån är intresserad. Varde ljus:)

torsdag 26 december 2013

Julens adjö

 Annandag Jul, sista dagen av julen för i år. Det är allt tur att denna ljusets högtid finns, för hur trist hade inte vintern varit annars? Mitt förberedande inför julen startade redan i början november med pyssel och julinspiration från inredningstidningar och andra bloggar. Själva stressen, julklappshysterin och storstädandet lämnade jag villigt därhän!

Många frågar sig varför man håller på så här "hysteriskt" inför jul. Då undrar jag; varför inte? Välj ut det du själv vill göra och strunta i resten. Om andra ställer krav på dig, så vänd samma krav tillbaka på dem;)
Nu så är julen snart över för denna gång.
Nyår väntar med löften och förhoppningar! Visst är det spännande?

tisdag 24 december 2013

God Jul

 Min egensydda Tildatomte står på plats i matrummet! Årets jultema där är som ni ser detaljer i rött med vita prickar:) Med dessa bilder önskar jag er en GOD JUL mina kära bloggvänner!



måndag 23 december 2013

Årets julgran

 Granen, den pyttelilla i plast, är klädd:)
Bor trångt och är granallergiker så då blir det bra med en miniplastgran på en pall! Jag har tillverkat det mesta i årets gran själv. Pynt i papper;) och tofsar i ullgarn blev det i år. Lite nedtonat i naturfärger. Till skillnad mot förra årets gran som var lila och silvrigt glamorös!

 Kort, änglavingar, tofsar, trummor...
allt hemtillverkat under mörka decemberkvällar med endast flitens lampa tänd;)

Här i trätråget ligger det lite julkappar och väntar på att få komma till sina nya hem.
Ha nu en trevlig uppesittarkväll!

söndag 22 december 2013

På nummer 21...

 ...bor jag! Dörren (som enbart är prydnad) i hallen har jag, förutom adventskalendern, nu även dekorerat med en krans och siffror.


Siffrorna är såna där vanliga i metall till husfasader, men jag har limmat på gammalt papper (vad annars denna jul) och glitterlim i kanten!
 
Julkulorna sydde jag förra året och de är inspirerade av Tildas mönster. Panduro har allt inom Tilda-serien och jag har sytt mycket genom åren! 

lördag 21 december 2013

Pippi på papper i jul

 Paketträdet i hallen har fått ett tillskott av fåglar! Dom har jag gjort av notpapper med en kant av silverglitter.
 
 
 
 
Har definitivt snöat in på papperspyssel denna jul, jag får bara fler och fler idéer!

fredag 20 december 2013

Klassiska juldofter



 Det är inte så dumt med klassiska juldofter av apelsin och nejlika när man kliver innanför dörren i hallen! Jag gjorde en enkel dekor av nejlikor med ränder och ett hjärta på en apelsin. Den får samsas i en rostig skål (ett durkslag)med två äpplen av sorten Ingrid Marie och en ljuslykta i mässing.

Tillsammans med min fiol, fiollåda och madonna bildar det ett stillsamt stilleben. Frid på jord!

torsdag 19 december 2013

Jul i hallen

 Jag har gjort lite julfint i hallen också! Det är viktigt att "sätta stilen" redan i entrén tycker jag. Det behövs inte mycket! Jag plockade en gren i parken efter en blåsig dag och hängde upp den på mitt gamla skåp. Så dekorerade jag med paket i olika form och storlek.

 Paketen är inslagna i enkelt omslagspapper med jutesnöre för att hålla det lite neutralt och med en gammaldags touch. Paketen är bara dekor, inget innehåll tyvärr;)

Grenens ände var inte så snygg, så den virade jag jutesnöre runt!
Ta det nu lugnt, och drabbas inte av julstressen! Julen kommer ändå:)

onsdag 18 december 2013

Jul på min balkong



Lite hemgjorda detaljer som hjärta och ljuslykta i björknäver. Hjärtat är enkelt utklippt ur en bit björknäver. För ljuslyktor så ta glasburkar, vira om näver och jutesnöre, eller vira om ståltråd för upphängning och pryd med en rosett.
Att snön lyser med sin frånvaro kanske är tur när man betänker att min balkong inte har tak! Annars skulle allt pynt här bli översnöat. Har fixat lite mysig stämning härute med enkla medel. Naturen är bästa "affären" att skaffa julpynt i eller hur?
 
 
 Rostiga detaljer, zink, näver och grankvistar passar ihop. Lilla ljuslyktan består av en glasburk som jag lindat björknäver omkring och knutit fast med ett jutesnöre.

Se bara till att glasburken är lite högre än näverkanten så undviker du brandfaran!
 
 Stolen får agera bas för detta stilleben i naturens tecken! Man måste få lite skogskänsla även mitt i stan:) Träbit, tallris, mossiga kvistar, ett litet fågelhus och en enkel hemgjord lykta av en syltburk är allt som behövs! Det vackra hjärtat i taggtråd och med prisma har jag fått av min vän Pernilla.


Tänk om det bor en liten fågel här snart;) Eller en  vätte kanske?

tisdag 17 december 2013

Inspiration i juletider

 Julinspirationen tryter när det är brist på snö! Det är svårt att få till nån känsla av att det är jul om bara en vecka. Så dagens inlägg består av bilder från Pinterest och inte så mycket mer!


Trappan kan ju vara svår att få till om man som jag bor i lägenhet, men en sån här ljusgrupp kan man göra i alla fall! Ha nu en bra dag!

måndag 16 december 2013

Det bor en ängel i mitt rum

 Det bor en ängel i mitt rum... eller flera änglar bor det här faktiskt! Papperpysslet har fått mig i sitt grepp denna jul! Nu blev det 12 änglavingar att hänga i t ex granen.


Rita en mall i kartong. Rita av vingar med hjälp av mallen på fint gammalt papper, här från en trasig Postillabok. Klipp ut, dra en kant av glitterlim runt om. Trä i en tråd för upphängning. Jag hittade gammal silkestråd i gömmorna! För "osynlig" upphängning kan du använda fiskelina.
Färdigt på ett kick! Bara att leta upp en plats att dekorera;)

söndag 15 december 2013

Granskogens sus

 Man är inte precis ensam om att pyssla ihop granar denna jul! Granfebern härjar fritt i Blogglandia;) Inte desto mindre kul eller fint för det, absolut inte!
 Jag har (hittills) gjort tre granar, men det kan mycket väl bli en hel granskog om jag känner mig själv rätt...lite svårt med det där lagom.

Så här lätt att göra:
Ta en trasig bok du inte är rädd om. En äldre bok blir finast. Riv boksidorna i bitar från större till mindre, jag tog fem storlekar. Trä upp på en pinne, gör en stjärna till toppen , sätt ner i en kruka. Klart!!

lördag 14 december 2013

Enkelhetens tjusning

Alla bilder från Pinterest
 Jag har hittat några roliga bilder på Pinterest som kanske kan inspirera till att hålla julen lite sparsmakat enkel? Renen ovan är ju för underbar, även om just mulen inte är röd här;)

 Längan med pepparkakshus är inte precis enkelt dekorerade, men att montera dem måste vara enkelt tänker jag?

Placeringskort utan krusiduller och krumbukter. Enkelt som sagt:)!

fredag 13 december 2013

Lusse lelle

 Så är Lucia här! I morse var jag uppe och tittade på Luciamorron på TV, det var jättefint! Min favoritartist Sofia Karlsson var med, ackompanjerad av Martin Hederos på piano. När Sofia sjunger "Frid på jord" kan man inte annat än känna julstämning!

Det här fina paret täljda ljusstakar i trä i form av Lucia och Stjärngosse hittade jag på loppis igår. De var träfärgade och smutsiga, men kostade bara 12,50 styck så jag slog till! Jag såg "potentialen" som det står i alla inredningstidningar;) Målade ett par varv med vit färg blev de mycket finare. Man skulle ju kunna ha dem som adventsljusstake, det är ju fyra ljus, men det får bli nästa år i så fall!
Ha nu en underbar Lucia, jag är avundsjuk på er som får gå på Luciafirande på dagis och se alla söta lussefirande barn!

torsdag 12 december 2013

Julmys i köket & boktips

 Mitt kök är ett ganska trist standardkök från 1980-talet. Man river liksom inte ut ett kök och byter när man bor i hyresrätt, så då får man pynta och piffa desto mer för att få en mysig känsla! Här har jag ställt en gammal träpallstege i mjukt engelskt rött som jag tycker passar nu till jul.

 Köksstegen har jag dekorerat med gamla fina bleckplåtburkar, den ena för saffran och den andra för pepparkakor. Pepparkakorna i keramik köpte jag häromveckan, och även de gamla Singel LP-skivorna har jag köpt i år. Det är Hylands julskiva med Egon Kjerrmans orkester och så en sakral skiva med andliga julsånger, nostalgifaktor 10/10! När pynt dessutom bara kostar en femma styck kan man shoppa loss lite;) Allt köpt på loppis som vanligt! Ingen som satte kaffet i vrångstrupen av förvåning nu va;))?
Sist vill jag ge två boktips! Boken "Året med Ernst" är given julklapp till alla "Ernst-frälsta" därute! Fina bilder, bra tips och text av Ernst kan inte bli annat än mysigt och bra!
Boken "Urban Vintage" av Ida Magnhorn är också så himla fin! Hon har besökt flera storstäder och letat upp vilken speciell stil de står för i vintage- och secondhandvärlden. Snyggt, inspirerande och med massor av användbara resetips! Att min favoritstil är fransk, Parisisk bohemstil är ju helt klart!
PS. Själv har jag lånat på bibblan, länge leve biblioteket hurra, hurra, hurra, hurra!!

onsdag 11 december 2013

Upplandsgatan - en del av paradiset

 Upplandsgatan är Stockholms kanske mest antiktäta gata med otroliga butiker att strosa runt i. Den som är min favorit, trots sina höga priser, är Evensen Antik. Såhär lockande ser det ut utanför den lilla butiken. Så många fina saker och möbler, mycket svensk allmoge som jag är särskilt förtjust i!

 Ja herregud, bilderna talar väl för sig själva?

Hos sonen på Kungsholmen känner jag mig som hemma! Trevligt att återse hjorthornet han fick av mig i höstas. Superbilligt fyndat på loppis!
"Where ever I lay my hat, that´s my home" :)

tisdag 10 december 2013

Söders höjder och fröjder

 På Söder trivs jag, och allra bäst i SoFo! Området "South Of Folkungagatan" där det vimlar av secondhand, retro, vintage, loppis, återbruk och allt vad det kan kallas:) Och alla speciella och unika butiker, mysiga fik, vegomatställen i bohemstil! För att inte tala om de personliga blomsteraffärerna som skyltar så vackert utanför!

 Som allergiker är det bara att titta på, inte ta hem tyvärr! Men så fint och stämningsfullt!

 Renstiernas gata är en finfin gata det:) Här ligger
bl a butiken "In The Mood" med "Callian Antikt" i källaren. Dit går jag alltid, för där där finns så mycket att se att man nästan blir yr i skallen av allt vackert;)
Denna trippen blev det inte handlat så himla mycket. Men en liten loppisskörd blev det såklart!
Gammal julkula i silver, fin julljushållare, vit porslinsskål från 30-talet, NS-skedar av modell jättestora, antik chokladform för tillverkning av chokladpengar, tre kryddburkar i vitt med gulddekor. Totalsumma under 250 kr. Man får vara nöjd med det fyndandet:)