lördag 8 februari 2014

Fattigmanssilver - dagens fina loppisfynd

 Tog mig en liten tur till favoritloppisen! Skörden blev liten, men god:) Tre fina äldre tallrikar i lila och vitt från Rörstrand och norska Egersund, en brödkorg, ett babylakan med spets, en termos och framför allt två underbara gamla ljusstakar i fattigmanssilver!

 Har ni sett så vackra?! De är ett par, men har flera charmiga olikheter när man tittar noga:)


Priset fick mig nästan att tappa andan! Femton kronor styck, totalt trettio kronor. Otroligt nöjd med det kan jag ju säga! Liknande jag sett har gått på ett par tre hundra styck, om inte mer, i antikaffärer.
 
Fattigmanssilver är ingen metall utan en typ av dekorativt glas som ser ut som silver. Föremålen är mycket tunt blåsta, dubbelväggiga och invändigt täckta med silvernitrat. Tekniken föddes för 150 år sedan och blev på 1900-talet framför allt använt som termosglas.
På 1800-talet folierades glasföremålen med kvick­silver, varför antikt fattigmanssilver ofta benämns kvicksilverglas. Silverlösningen hälldes i det dubbelväggiga glaset genom ett hål i botten, varefter hålet förseglades med en glaspropp för att folieringen inte skulle oxidera.
Mannen som uppfann denna metod att försilvra glas hette F. Hale Thomson, och han fick patent på sin uppfinning i London 1849. Några år senare, 1855, fick även Thomas Leighton i Boston, USA, patent på sitt sätt att silverfoliera glas. Fattigmanssilver har därefter tillverkats vid en rad glasbruk i England, Frankrike, Belgien och Sverige.


Försilvrat glas var relativt billigt att framställa. Glittrande konfektskålar, bägare och ljusstakar av dubbelväggigt glas blev mycket uppskattat i 1800-talets borgerliga kretsar. Föremålen är ofta smyckade med graverade eller målade dekorer i vitt. Graciösa vinlövsrankor, blomstergirlanger och fåglar kan pryda ytan. En del skålar är också förgyllda. Företeelsen kallas fattigmanssilver, men detta silverfolierade glas var inte avsett för fattigt folk, eftersom konstglas alltid har kostat mer än bruksglas.

Källa: antikvarlden.se


Sist vill jag tipsa om en fin utlottning av laboratorieglas hos bloggen
Villa Skogsbrynet, Rapport till Vänfors.
Klicka på länken så kommer du dit!
http://villaskogsbrynet.blogspot.se/

5 kommentarer:

 1. Men då hade du tur! Vilken lycka till ett verkligt vrakpris, och det andra var också så fint.
  Kul att läsa och lära om fattigmanssilvret, tack för den lektionen.

  Önskar dig en fin söndag!
  Kramar
  Cia

  SvaraRadera
 2. Underbart skulle jag vilja säga!!! :) Ibland står turen där på glänt! ;) Jättefina!

  Tack för fina hälsningen! Trivs som fisken i vattnet där på "Mormors Cafe" :))

  Kram Bettan

  SvaraRadera
 3. Underbart skulle jag vilja säga!!! :) Ibland står turen där på glänt! ;) Jättefina!

  Tack för fina hälsningen! Trivs som fisken i vattnet där på "Mormors Cafe" :))

  Kram Bettan

  SvaraRadera
 4. Men OJ vilket fynd.. helt underbara ljusstakar!

  Önskar dig en fin start på veckan!
  Kram Marie

  SvaraRadera
 5. Superfina!!! Kul med fynd det lever man länge på :) Kram Anna

  SvaraRadera