måndag 12 maj 2014

Kvinnokraft & spetslakan

 Häromdagen ställde jag mig och strök mina fina gamla lakan med spets och broderier! De förtjänar ett bättre öde än att ligga hopknölade i strykkorgen. Inte för att jag bäddar med såna här lakan, det är lite opraktiskt, men jag har sytt gardiner och vackra kuddar genom åren av just spetslakan!

Man brukar prata om "förspilld kvinnokraft" när man pratar om såna här textilier som t ex lakan med virkad kant, monogrambroderade lakan och broderade dukar från förr. Det kan jag inte förstå! Hur kan det vara något förspillt över att göra vardagen vackrare? Inget alls om om ni frågar mig! Ta istället fram de fina sakerna ur skåpen och använd dem! Funkar de inte  att använda som förr så hitta på nya användningsoråden åt dem. Det tycker jag är återbruk på ett sätt som hedrar gångna tiders generationer och människor som inte finns bland oss längre!

3 kommentarer:

 1. Jag tycker som Du och jag fullkomligt älskar gamla lakan. En och annan gardin har sytts upp av hemvävda lakan med knypplade eller virkade spetsar som gamla anförvanter gjort. Nu planerar jag att göra några slags hissgardiner med trevlig hemgjord spets...får väl se om det lyckats.../Lilla gummann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter väldigt fint, du får visa upp hissgardinerna sedan på bloggen!

   Radera
 2. Håller med dig. Klart det ska tas fram och njutas av.
  Kram
  Annie
  http://choicesbyannie.hemsida24.se/

  SvaraRadera